Dash
DASH
Dash (DASH) Nedir?
Kripto para piyasalarında ilk olarak 2014 yılında Xcoin sonrasında Darkcoin adıyla karşımıza çıkmış olup son olarak Dash adı ile kripto para piyasalarında başarıya ulaşan bir kripto paradır. Tamamen müşteri gizliliğini ve anonimliğini sağlamak adına ortaya çıkartılan bir kripto para birimidir.
Aslında, kripto paranın teknik belgesini yazan Evan Duffield ve Daniel Diaz, Dash’i Nakamoto’nun çalışmalarına dayanan ilk gizlilik merkezli kripto para birimi olarak tanımlıyorlar.
Günümüzde de güçlü bir şifreleme özelliğine sahip olsa da vizyon konusunda bir değişime giderek günlük işlemlerde de kullanılabilecek bir ödeme sistemi haline gelmeyi amaçlıyorlar.
Dash’in web sitesinde, “Dash, her yerde harcayabileceğiniz dijital nakittir” ifadesi yer alıyor.
Dash ve Bitcoin’in Farkı Nedir?
Bitcoin ve Dash arasındaki en temel fark, kripto para madenciliği için kullanılan algoritmalarda yatıyor.
Otorite olmaksızın düzen ve tutarlılık sağlamak için tasarlanan süreç, full node’lar veya madenciliğe adanmış node’lar için önemli bir yatırım altyapısı gerektiriyor. Bu sistemde, full node’ları çalıştıran Bitcoin madencileri, en ideal işlemleri sağlamak için zaman ve para miktarını arttırıyorlar. Bitcoin ağının ölçeklenmesiyle, bu imkansız bir iş haline geliyor.
Son olayların ortaya koyduğu gibi, süreç zaman alır ve tıkanmayı önlemekte başarısız olur, çünkü yavaş işlem Bitcoin’in bellek havuzunda bir işlem yığınına neden oluyor.Bu da dolayısıyla, yüksek işlem ücretlerine yol açabilir ve Bitcoin’i günlük işlemler için bir kripto para birimi olarak uygun hale getiremez.
Dash bir başlangıç noktası olarak ekonomik teşvik kullandı. İşlemlerin doğrulanması ve onaylanmasını basitleştirmek için bir Masternode sistemi kurdu.
Kripto paranın kurucu ortakları teknik belgelerinde, bunun kullanıcıların hizmetler için ödeme yapmasına ve yatırımlarını geri kazanmalarına olanak tanıdığını belirtiyorlar. Masternode’lar, ayrıca işlemler için ölçeklenebilirlik sorunlarını da çözüyor.
16 Şubat itibarıyla, Dash’ın ağında 4,719 Masternode vardı. 2017 Aralık’ta 4,510 Masternod’tan bu seviyeye bir yükseliş gerçekleşti. Masternode’lardaki bu artış, Dash’in fiyatının düşmesine rağmen gerçekleşti.
Dash’ın ekosistemindeki ikinci yenilik ise, yönetim modelinde yatıyor.
Dash’e benzer istekleri olan Bitcoin ve Litecoin gibi iki kripto para birimi akademik kurumlar tarafından büyüdüler. Büyük ölçüde, bu kripto paraların gelecekteki gelişimleri, bu kurumlardan kaynaklanan bağışlara bağlı oluyor.
Dash ise üç paydaş arasında blok ödülleri ayırarak kendi kendini finanse eden bir modele öncülük etti.(Masternodes, Madenciler ve Hazine)
Masternode’lar ve madenciler yüzde 45 pay alıyorlar. Yüzde 10’luk kısım ise Dash’in gelecekteki kalkınma projelerini finanse etmek için kullanılıyor.Masternode’lar burada da önemli bir rol oynuyorlar; oyları, kripto para biriminin gelecekteki gelişim yönlerini belirliyor.
Dash İstatistik
Dash 2014 Mayıs ayına baktığımızda 0,213 $ olarak karşımıza çıkıyor ve o dönem 702 bin $ market hacmine sahip iken yıllar içerisinde gerçekleştirdiği büyük sıçrama ile birlikte günümüzde 1.26 Milyar $ market hacmine sahip ve 153 $ seviyesinde seyretmektedir.
Kripto Para | Fiyat |
---|